2. PROGRAM Bez Glutenu

Jest to menu skomponowane w oparciu o naturalne produkty bezglutenowe. Dostępne jest w wersji 1600, 1800, 2000 i 2400kcal. Propozycja ta skierowana jest do osób, które ze względów zdrowotnych np. z powodu celiakii nie mogą spożywać produktów glutenowych lub ze względu na nadwrażliwość pokarmową na ten składnik muszą ograniczyć lub całkowicie wyeliminować gluten z menu. Dieta bezglutenowa ma duże znaczenie przy różnego rodzaju chorobach autoimmunologicznych np. chorobach tarczycy, czy chorobach skóry.
W menu nie występują produkty będące źródłem glutenu np. z pszenicy, jęczmienia czy żyta. Są one zastąpione produktami zbożowymi z amarantusa, gryki, kukurydzy, prosa i ryżu.

ZOBACZ PRZYKŁADOWE MENU

1600 KCAL

I Śniadanie:

Pasta jajeczna z warzywami i płatkami jaglanymi

II Śniadanie:

Koktajl gruszkowy

Obiad:

Dorsz w sosie koperkowym z kaszą gryczaną i warzywami

Podwieczorek:

Krem z pomidorów

Kolacja:

Sałatka z komosą ryżową

Wartości odżywcze:

  • Białko 82g
  • Tłuszcze 70g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 17g
  • Węglowodany 190g
  • Sacharoza 10g
  • Sól 1,4g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, sezam, ryba

1800 KCAL

I Śniadanie:

Zapiekany omlet z cukinią i serem

II Śniadanie:

Pudding kokosowy

Obiad:

Ryż z kurczakiem i warzywami

Podwieczorek:

Muffinki czekoladowe

Kolacja:

Sałatka z kaszą gryczaną i awokado

Wartości odżywcze:

  • Białko 82g
  • Tłuszcze 86g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 24g
  • Węglowodany 191g
  • Sacharoza 12g
  • Sól 1,2g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, jaja, kakao, sezam, miód

2000 KCAL

I Śniadanie:

Jaglanka z bananem

II Śniadanie:

Warzywa z humusem

Obiad:

Risotto z indykiem i warzywami

Podwieczorek:

Sałatka owocowa

Kolacja:

Orientalna zupa dyniowa

Wartości odżywcze:

  • Białko 85g
  • Tłuszcze 80g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 27g
  • Węglowodany 191g
  • Sacharoza 30g
  • Sól 2,3g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, pasta sezamowa, orzechy

2400 KCAL

I Śniadanie:

Pasta z nasion słonecznika z chlebem kukurydzianym

II Śniadanie:

Koktajl z mango

Obiad:

Makaron ryżowy z łososiem

Podwieczorek:

Ciasteczka owsiane i pomarańcza

Kolacja:

Frittata z papryką

Wartości odżywcze:

  • Białko 113g
  • Tłuszcze 130g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 39g
  • Węglowodany 238g
  • Sacharoza 17g
  • Sól 3g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, sezam, jaja, ryby

Jeżeli Twój organizm również nie toleruje glutenu, dieta bezglutenowa z dowozem z pewnością będzie idealnym rozwiązaniem właśnie dla Ciebie. Oferujemy smaczne, zdrowe i pożywne dania każdego dnia. Nasze menu tworzymy w oparciu o najnowsze trendy żywieniowe, jak również indywidualne preferencje naszych klientów… Rozwiń, aby czytać więcej