3. PROGRAM Optymalny

To propozycja dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, dostarczać swojemu organizmowi codzienną dawkę wszystkich składników odżywczych, ale z różnych powodów nie mają czasu czy pomysłu na przygotowanie posiłków. Dzięki różnym kalorycznościom (1600, 1800, 2000 i 2400 kcal) każdy znajdzie dla siebie wariant odpowiednio zbilansowanych posiłków.
5 pełnowartościowych posiłków dostarcza prawidłowej ilości witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. W menu występują produkty ze wszystkich grup np. kasze, ryż, makarony, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych oraz różnorodne warzywa i owoce.

ZOBACZ PRZYKŁADOWE MENU

1600 KCAL

I Śniadanie:

Koktajl jaglany z malinami

II Śniadanie:

Muffiny jajeczne z warzywami

Obiad:

Łosoś na parze z kaszą gryczaną

Podwieczorek:

Ciasto z cukinii

Kolacja:

Barszcz czerwony z pasztecikiem z mięsem

Wartości odżywcze:

  • Białko 68g
  • Tłuszcze 75g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 27g
  • Węglowodany 190g
  • Sacharoza 40g
  • Sól 2,1g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, jaja, ryba, kakao

1800 KCAL

I Śniadanie:

Twarożek z warzywami i pieczywem

II Śniadanie:

Jogurt z płatkami i owocami

Obiad:

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Podwieczorek:

Sałatka z pieczonym indykiem

Kolacja:

Krem z groszku zielonego

Wartości odżywcze:

  • Białko 121g
  • Tłuszcze 70g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 19g
  • Węglowodany 214g
  • Sacharoza 16g
  • Sól 5,2g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, seler, soja

2000 KCAL

I Śniadanie:

Owsianka jagodowa

II Śniadanie:

Serowe placuszki z gruszką

Obiad:

Potrawka z indyka z dzikim ryżem

Podwieczorek:

Pasta z czerwonej soczewicy z otrębami

Kolacja:

Sałatka z jarmużem i kozim serem

Wartości odżywcze:

  • Białko 106g
  • Tłuszcze 83g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 14g
  • Węglowodany 242g
  • Sacharoza 10g
  • Sól 0,9g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, miód, jaja, orzechy

2400 KCAL

I Śniadanie:

Pasta z awokado z pumperniklem

II Śniadanie:

Koktajl bananowy

Obiad:

Gulasz z dorsza

Podwieczorek:

Muffiny jabłkowe

Kolacja:

Krem z marchwi

Wartości odżywcze:

  • Białko 92g
  • Tłuszcze 113g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 33g
  • Węglowodany 310g
  • Sacharoza 38g
  • Sól 2,2g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, jaja, orzechy. ryba, soja

Przygotowanie posiłków, które właściwe odżywią i dostarczą do organizmu wszystkich niezbędnych składników, jest najczęściej bardzo czasochłonne. Pracując i spędzając czas z rodziną i przyjaciółmi, nie rzadko omijamy przygotowanie posiłków. Jemy szybko, w biegu, najczęściej „na mieście”… Rozwiń, aby czytać więcej