1. PROGRAM Wegetariański

To menu dla wegetarian i osób nie jedzących mięsa oraz ryb z różnych względów zdrowotnych. Jest dostępne w wersjach 1400, 1600, 1800, 2000 i 2400 kcal. Z diety wyłączono wszelkie gatunki mięsa, ryb oraz owoców morza. Źródłem białka są produkty i posiłki zawierające nasiona roślin strączkowych np. soczewicę, ciecierzycę czy soję oraz orzechy i nasiona innych roślin. Menu obfituje w różnego rodzaju warzywa i owoce, które dostarczają witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki temu, menu wegetariańskie jest również idealne dla osób odchudzających się i chcących się zdrowo odżywiać.
Menu obejmuje 5 posiłków, w tym 3 dostarczające większej ilości energii oraz 2 mniejsze posiłki, mające zapobiegać uczuciu głodu i uzupełniające jadłospis w składniki odżywcze.

ZOBACZ PRZYKŁADOWE MENU

1400 KCAL

I Śniadanie:

Owsianka jabłkowa

II Śniadanie:

Koktajl malinowy

Obiad:

Makaron gryczany z tofu i warzywami

Podwieczorek:

Zupa krem z białych warzyw

Kolacja:

Twarożek z warzywami

Wartości odżywcze:

  • Białko 73g
  • Tłuszcze 42g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 10g
  • Węglowodany 216g
  • Sacharoza 26g
  • Sól 0,9g (bez dosalania)
  • Alergeny: soja, nabiał, seler, miód

1600 KCAL

I Śniadanie:

Pasta z soczewicy i orzechów, pieczywo

II Śniadanie:

Budyń jaglano-truskawkowy

Obiad:

Orientalne kaszotto z warzywami

Podwieczorek:

Sałatka z komosą ryżową i szpinakiem

Kolacja:

Placki dyniowe z dipem jogurtowym

Wartości odżywcze:

  • Białko 66g
  • Tłuszcze 54g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 22g
  • Węglowodany 248g
  • Sacharoza 15g
  • Sól 3,4g (bez dosalania)
  • Alergeny: sezam, nabiał

1800 KCAL

I Śniadanie:

Pasta z bobu, pieczywo

II Śniadanie:

Koktajl gruszkowy z kardamonem

Obiad:

Wegetariańskie leczo z ryżem

Podwieczorek:

Sałatka z rukolą i orzechami włoskimi

Kolacja:

Zapiekanka ziemniaczana

Wartości odżywcze:

  • Białko 78g
  • Tłuszcze 79g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 18g
  • Węglowodany 261g
  • Sacharoza 13g
  • Sól 2,1g (bez dosalania)
  • Alergeny: orzechy, nabiał, jaja

2000 KCAL

I Śniadanie:

Kasza jaglana z owocami

II Śniadanie:

Muffin z warzywami

Obiad:

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Podwieczorek:

Zupa krem z dyni

Kolacja:

Roladki naleśnikowe z warzywami

Wartości odżywcze:

  • Białko 72g
  • Tłuszcze 71g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 24g
  • Węglowodany 300g
  • Sacharoza 32g
  • Sól 2,7g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał

2400 KCAL

I Śniadanie:

Pasztet z czerwonej soczewicy z sałatką warzywną, pieczywo

II Śniadanie:

Placuszki orkiszowe z jabłkiem

Obiad:

Ratatouille z ryżem

Podwieczorek:

Ciasto marchewkowe

Kolacja:

Sałatka z kuskusem i warzywami

Wartości odżywcze:

  • Białko 62g
  • Tłuszcze 86g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe 18g
  • Węglowodany 291g
  • Sacharoza 23g
  • Sól 1,8g (bez dosalania)
  • Alergeny: nabiał, sezam, orzechy

Dieta wegetariańska staje się coraz powszechniejszym zjawiskiem, nie tylko wśród osób decydujących się na jej wybór ze względów ideologicznych, ale także zauważających spore korzyści z przestawienia organizmu na żywienie bez dodatku mięsa i przetworów nabiału. Coraz częściej mięso i inne produkty, które dostępne są w sklepach, są wysoko przetwarzane i pośledniej jakości, wywołując problemy żołądkowe, alergie i innego typu niedogodności. Dieta wegetariańska staje się więc coraz częściej nie tylko alternatywą żywieniową, ale po prostu wyborem korzystniejszym dla naszego zdrowia… Rozwiń, aby czytać więcej