Anna Gaworska

Trener umiejętności miękkich
ACC ICF & EMCC coach

www.winside.pl

Czy rozwój osobisty ma związek z odżywianiem? Ma. I to spory. Zdrowie zaczyna się w głowie. Jedno wynika z drugiego. Im więcej pracujesz nad poznawaniem siebie tym większą odczuwasz potrzebę dbania o swoje zdrowie. Zaczyna Ci coraz bardziej zależeć na sobie, co staje się Twoim sposobem na życie.

Zaczynasz odkrywać co jest dla Ciebie dobre i Tobie służy a z czym warto się pożegnać. Jednym z obszarów świadomego rozwoju jest praca nad zmianą nawyków, które już nie funkcjonują i straciły na znaczeniu. Wraz ze świadomą zmianą wewnętrzną zmieniają się priorytety. Zmienia się Twoje samopoczucie. Zmianie ulega również ocena własna.

Nawyki i przyzwyczajenia to najczęstsze obszary, nad którymi pracują moi klienci. Życie jest sumą nawyków. Każdych. Od sposobu myślenia o sobie i świecie po sposób odżywiania. Dlatego jako coach i trener pracuję w obszarze diagnozowania mechanizmów i nawykowych zachowań, które wpływają na jakość efektów jakie uzyskujemy w każdym obszarze życia. Moją rolą jest inspirowanie do budowania świadomości tego, że masz wpływ na siebie, sposób myślenia oraz system przekonań. Ty sam decydujesz czy elementem Twojego jakościowo dobrego życia staje się świadomy wybór nawyków.

Co zatem robić by kształtować dobre nawyki?

Przede wszystkim zauważ, że posługujesz się tymi, które Ci nie służą i wywołują efekty których już dawno chciałaś/eś się pozbyć. Być może jednym z nich będzie właśnie sposób odżywiania oraz jakość spożywanych posiłków.

To, co w Twoim przekonaniu uznałeś za normę – takie właśnie będzie. Jeśli na przykład w ciągu dnia jadasz niewiele po to żeby wrzucić w siebie ogromne ilości jedzenia wieczorem – to jest to Twoją normą. Będzie nią dopóki nie poczujesz konsekwencji swoich przyzwyczajeń. Zmiana nastąpi dopiero jeśli uznasz, że chcesz świadomie coś zmienić. Zmianie musi ulec norma. Nową normą powinno się stać wówczas regularne spożywanie posiłków bogatych w substancje odżywcze.

Pamiętaj, że pożywienie dostarczasz sobie. Właśnie tej osobie dla której jesteś najważniejsza/y. Pamiętaj o tym zawsze. Im bardziej poznajesz siebie tym bardziej zaczyna Tobie zależeć na sobie. Jakość Twojego życia nabiera szczególnego znaczenia. Ważne staje się dla Ciebie to czym karmisz swoje ciało a przy tym umysł i ducha.

Każdy z nas żyje obecnie w takim tempie, że tylko świadome zatrzymanie się i  skierowanie swojej uwagi na własne działania pomaga iść w takim kierunku, który jest dla nas dobry. Satysfakcja z możliwości wykorzystania swojego potencjału jest niezastąpiona.

Zdrowe odżywianie to Twój wybór oraz Twoja decyzja. To myśl, która nieustannie towarzyszy Tobie jeśli świadomie wpływasz na jego przebieg. By zdrowe jedzenie nabrało dla Ciebie znaczenia potrzebujesz uświadomić sobie jak ważnym jest czynnikiem. Jedzenie a przede wszystkim jego jakość oraz forma wpływa na Twoje samopoczucie, na poziom życiowej energii oraz koncentrację. To czym karmisz swoje ciało ma ogromne znaczenie.

Równowaga w życiu jest jak dobry bilans w diecie. Wszystko potrzebuje zachowania odpowiednich proporcji. Znajomość siebie i słuchanie swoich potrzeb to podstawowy element, od którego warto zacząć własny świadomy rozwój. Ruch i zdrowe dożywianie to ważne elementy życia. Są nawykami, które Tobie proponuję. Skieruj zatem swoją uwagę na siebie, jesteś najbliższą osobą jaką znasz.

Marta Piekut

Dietetyk

Istnieje wiele powodów, dla których spożywamy posiłki. Dla jednych jest to przyjemność dla innych obowiązek a dla jeszcze innych element, którym mogą wpływać na osiągane wyniki w sporcie lub zwiększać szanse urodzenia zdrowego potomstwa (w przypadku kobiet ciężarnych).  Bez względu na wszystko, jeść musimy. Bez tego żaden organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Pożywienie dostarcza nie tylko energii, ale także wielu składników odżywczych, bez których nie moglibyśmy żyć.

Zatem jak i co jeść, żeby się dobrze czuć, zapewnić sobie wszystkie niezbędne makro i mikroelementy oraz utrzymać organizm w dobrym zdrowiu przez jak najdłuższy czas?

Niezmiernie istotna jest regularność posiłków i różnorodność spożywanych przez Ciebie produktów. Dzięki temu, dostarczasz organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Możesz przez to zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych jak np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu czy nowotworów.

Regularne posiłki o odpowiedniej kaloryczności zapewniają Twojemu organizmowi prawidłowy dopływ glukozy. Dzięki temu nie odczuwasz silnego głodu, spadków nastroju, koncentracji, efektywności czy senności. Utrzymujesz odpowiednią masę ciała, unikasz nadwagi i otyłości oraz związanych z nią powikłań np. ze strony układu sercowo-naczyniowego, kostnego czy hormonalnego. Regularność posiłków pomaga również wpływać na procesy zapamiętywania i skupiania uwagi.

A zatem, jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie, jeśli chcesz zadbać o swój wygląd i samopoczucie?

  • Regularnie spożywaj 5 posiłków, bez podjadania pomiędzy nimi.
  • Spożywaj jak najwięcej warzyw – najlepiej surowych oraz owoców.
  • Spożywaj więcej tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych. Tłuszcze roślinne znajdziesz w olejach, nasionach, orzechach, awokado a tłuszcze zwierzęce np. w mięsie, wędlinach, maśle, śmietanie. Wyjątkiem są ryby, które powinny być tłuste, ponieważ dostarczają kwasów omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów naszego organizmu m.in. mózgu i serca.
  • Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe np. płatki, otręby, kasze.
  • Włącz do jadłospisu nieprzetworzone orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.
  • Spożywaj produkty mleczne o średniej zawartości tłuszczu i naturalnym smaku.
  • Uwzględniaj różnorodne pokarmy. Im większa rotacja produktów w Twoim menu, tym większa szansa na dostarczenie wszystkich mikro i makroelementów.
  • Stosuj naturalne przyprawy tj. zioła, pieprz, paprykę w proszku, chili, cynamon, kardamon, sok z cytryny.
  • Zrezygnuj z przetworzonej żywności np. gotowych dań, sosów w proszku, produktów typu fast-food, konserw, słodyczy.
  • Stosuj następujące techniki kulinarne: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym, grillowanie.