Marta Piekut

Dietetyk

Istnieje wiele powodów, dla których spożywamy posiłki. Dla jednych jest to przyjemność dla innych obowiązek a dla jeszcze innych element, którym mogą wpływać na osiągane wyniki w sporcie lub zwiększać szanse urodzenia zdrowego potomstwa (w przypadku kobiet ciężarnych).  Bez względu na wszystko, jeść musimy. Bez tego żaden organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Pożywienie dostarcza nie tylko energii, ale także wielu składników odżywczych, bez których nie moglibyśmy żyć.

Zatem jak i co jeść, żeby się dobrze czuć, zapewnić sobie wszystkie niezbędne makro i mikroelementy oraz utrzymać organizm w dobrym zdrowiu przez jak najdłuższy czas?

Niezmiernie istotna jest regularność posiłków i różnorodność spożywanych przez Ciebie produktów. Dzięki temu, dostarczasz organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. Możesz przez to zmniejszać ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych jak np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu czy nowotworów.

Regularne posiłki o odpowiedniej kaloryczności zapewniają Twojemu organizmowi prawidłowy dopływ glukozy. Dzięki temu nie odczuwasz silnego głodu, spadków nastroju, koncentracji, efektywności czy senności. Utrzymujesz odpowiednią masę ciała, unikasz nadwagi i otyłości oraz związanych z nią powikłań np. ze strony układu sercowo-naczyniowego, kostnego czy hormonalnego. Regularność posiłków pomaga również wpływać na procesy zapamiętywania i skupiania uwagi.

A zatem, jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie, jeśli chcesz zadbać o swój wygląd i samopoczucie?

  • Regularnie spożywaj 5 posiłków, bez podjadania pomiędzy nimi.
  • Spożywaj jak najwięcej warzyw – najlepiej surowych oraz owoców.
  • Spożywaj więcej tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych. Tłuszcze roślinne znajdziesz w olejach, nasionach, orzechach, awokado a tłuszcze zwierzęce np. w mięsie, wędlinach, maśle, śmietanie. Wyjątkiem są ryby, które powinny być tłuste, ponieważ dostarczają kwasów omega 3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów naszego organizmu m.in. mózgu i serca.
  • Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe np. płatki, otręby, kasze.
  • Włącz do jadłospisu nieprzetworzone orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.
  • Spożywaj produkty mleczne o średniej zawartości tłuszczu i naturalnym smaku.
  • Uwzględniaj różnorodne pokarmy. Im większa rotacja produktów w Twoim menu, tym większa szansa na dostarczenie wszystkich mikro i makroelementów.
  • Stosuj naturalne przyprawy tj. zioła, pieprz, paprykę w proszku, chili, cynamon, kardamon, sok z cytryny.
  • Zrezygnuj z przetworzonej żywności np. gotowych dań, sosów w proszku, produktów typu fast-food, konserw, słodyczy.
  • Stosuj następujące techniki kulinarne: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym, grillowanie.